Miksi vauva itkee?

Itku on vauvan tapa viestiä ja kuuluu vauvan elämään, onhan se hänelle alussa lähes ainut keino kommunikoida. Vauva voi itkeä nälkää, väsymystä, hätää, kipua ja huomiota. Itkuun tulee aina reagoida, ja koko ajan opit paremmin tunnistamaan vauvan itkun syyn. Jos itku on jatkuvaa, on se kuitenkin raskasta koko perheelle. Huoli vauvan hyvinvoinnista kasvaa kun itkulle ei välttämättä löydy selkeää syytä.

Vauva aistii vahvasti vanhempiensa, ja erityisesti äidin tunnetilan, joten on tärkeää että vanhemmat pitävät huolta myös itsestään. Vauva tunnistaa helposti vanhemman huolen ja voi reagoida tähän levottomalla ja itkuisella käytöksellä.

 

APU VAUVAN ITKUISUUTEEN ON OLEMASSA!

Itkuisen vauvan kanssa ei tarvitse jäädä yksin! Koulutettu vyöhyketerapeuttisen vauvahieronnan osaaja auttaa sinua itkuisen vauvan kanssa, ja yleensä syy itkuisuudelle löytyykin nopeasti. Vauvat ovat herkkiä reagoimaan hoitoon, ja apu saadaan yleensä pian - keskimäärin kolmen lähekkäin ajoitetun hoitokerran jälkeen.  Vastaanotolla keskustellaan aina myös vauvan ja perheen tilanteesta ja kartoitetaan itkuisuuteen vaikuttavat syyt. Saat tukea ja vinkkejä asioihin, jotka vaikuttavat juuri sinun vauvasi hyvinvointiin.

 

Vauvan suolisto on vielä epäkypsä, ja vatsavaivat ovatkin hyvin yleinen syy vauvan itkuisuuteen. Imettävän äidin ruokavalion tarkastaminen ja korviketta saavalla vauvalla sopivan korvikkeen löytäminen ovat tässä tärkeässä asemassa. Suoliston tasapainoa kannattaa tukea myös maitohappobakteereilla, jotka ovat luonnollinen tuki kehon hyvinvoinnille. Vyöhyketerapeuttinen hieronta auttaa tehokkaasti suoliston kehittymistä ja rentouttaa vauvan kehoa, joka on monesti hyvin jäykkä kivuista johtuen.

Syy vauvan itkuisuuteen löytyy monesti myös synnytyksestä. Synnytys on vauvalle iso muutos: kohdun turvallinen ympäristö muuttuu ja maailma onkin yhtäkkiä täynnä valoja, ääniä, erilaisia lämpötiloja, uusia ihmisiä ja monia muita ihmeellisiä asioita. Myös itse synnytys voi olla vauvalle rankka kokemus ja aiheuttaa pelkoa sekä stressiä joka jää vauvan kehomuistiin aiheuttaen fyysisiä oireita ja itkuisuutta. Tunnistat varmaan myös oman reagointisi stressiin; maha voi olla sekaisin, hartiat jumissa tai päänsäryt vaivata. Kuten me aikuiset, niin myös vauvat reagoivat stressiin helposti kehollaan. Vauvat vielä herkemmin, ovathan he vielä kehollisesti niin auki kaikelle uudelle. Hyvä puoli on tietenkin myös se, että vauvan herkkyydestä johtuen on apukin helposti saatavilla ja stressi saadaan hoidettua helposti pois vauvan keholta vyöhyketerapeuttisen hieronnan avulla.

 

Myös niskajumit ja jäykkyys ovat yleinen syy vauvan itkuisuuteen. Vauvan niskat joutuvat loppuraskauden ja synnytyksen aikana kovan paineen alle, ja tämä voi näkyä jäykkyytenä vauvan niskoissa.  Niskan jumit ovat yhteydessä myös vatsan toimintaan, sillä ne vaikuttavat kiertäjähermon (vagushermo) toimintaan joka puolestaan hermottaa suolistoa, ruokatorvea ja mahalaukkua. Niskan jäykkyyden voi tarkastaa helposti myös kotona: jos vauva pitää päätään mieluummin vain toiseen suuntaan on niskat yleensä jumissa. Myös kallon muoto tai ruttu korvassa voi kertoa niskajumeista joita ahdas asento kohdussa on aiheuttanut. Parasta kotihoitoa niskajumeissa on vauvan aktivointi molempiin suuntiin, erityisesti heikommalle puolelle. Kuvat, valot ja muut vauvaa kiinnostavat asiat kannattaa asetella niin että vauva joutuu kääntämään päätään molempiin suuntiin. Myös lempeät kehon keinuttelut rentouttavat niskoja. Niskajumit saadaan aukaistua  tehokkaasti ja lempeästi koulutetun hoitajan vastaanotolla. Kun niskajumi aukeaa, myös itkuisuus ja vatsavaivat helpottuvat - usein hyvinkin nopeasti.