Raskaus ja synnytys 

Tutkimusten mukaan jo kohdussa oleva sikiö reagoi herkästi äidin tunnetiloihin ja peilaa jatkossakin voimakkaasti äidin tunteita aina yksivuotiaaksi saakka. Vauva tunnistaa helposti vanhemman huolen ja voi reagoida tähän levottomalla ja itkuisella käytöksellä. Onkin tärkeää että äiti pitää huolta myös omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnistaan. Apua kannattaa  rohkeasti pyytää jos oma jaksaminen ei riitä. Oman tukiverkoston puuttuessa neuvolan kautta saat tietoa lapsiperheille tarkoitetuista tukipalveluista. 

 

Syy vauvan itkuisuuteen voi löytyä myös synnytyksestä. Synnytys on vauvalle iso muutos: kohdun turvallinen ympäristö muuttuu ja maailma onkin yhtäkkiä täynnä valoja, ääniä, erilaisia lämpötiloja, uusia ihmisiä ja monia muita ihmeellisiä asioita. Myös itse synnytys voi olla vauvalle rankka kokemus ja aiheuttaa pelkoa sekä stressiä joka jää vauvan kehomuistiin aiheuttaen fyysisiä oireita ja itkuisuutta. Tunnistat varmaan myös oman reagointisi stressiin; maha voi olla sekaisin, hartiat jumissa tai päänsäryt vaivata. Kuten me aikuiset, niin myös vauvat reagoivat stressiin helposti kehollaan. Vauvan herkkyydestä johtuen apu tähän on helposti saatavilla ja stressaantunut sekä jännittynyt keho saadaan nopeasti hoidettua kuntoon. Vauva tarvitsee paljon kosketusta ja läheisyyttä joten syli ja lempeät silittelyt ovat tärkeitä pienelle vauvalle. Ihokontakti rentouttaa tehokkaasti vauvan kehoa ja kantoliina on mainio apu pitää vauva lähellä pidempiäkin aikoja. Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta poistaa tehostetusti synnytyksen aiheuttamaa stressiä vauvan keholta ja jos kotikonstit eivät riitä saadaan apu tähänkin koulutetun hoitajan vastaanotolta. 


Vatsavaivojen taustalla voi olla myös äidin raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikainen antibiootti-kuuri joka vaikuttaa myös vauvan suolistossa. Tässä paras apu on tehokas, tarpeeksi vahva ja pitkäaikainen maitohappobakteerien käyttö. Suoliston kuntoa voi vahvistaa myös hieromalla jalkapohjan keskiosan suolistoheijastealueita ohjeiden mukaisesti.