Refluksi ja runsas pulauttelu

 

Vauvan refluksioireet sekä runsas pulauttelu ovat ikävä, mutta usein ohimenevä vaiva. Pulauttelua pidetään normaalina ilmiönä eikä se vaadi erityisiä toimenpiteitä jos vauva voi hyvin ja kasvaa normaalisti. Pulauttelun syynä on usein vielä kehittymätön mahaportin läppä, joka päästää maidon virtaamaan mahalaukusta takaisin ruokatorveen.

 

Pulauttelua voidaan vähentää seuraavilla vinkeillä: 

 Syöttöasento kannattaa tarkastaa, monesti takanoja-asento (äiti imettää istuvassa asennossa nojaten reilusti taaksepäin ja vauva on mahdollisimman pystyssä vatsa vasten äidin vatsaa) helpottaa runsasta pulauttelua. Ruokailuvälit on hyvä pidentää vähintään kahteen tuntiin ja syömisen jälkeen vauva kannattaa pitää pystyasennossa riittävän pitkään. Vauvan sängyn päätyä voi myös kohottaa reilusti laittamalla sängyn jalkojen alle esim. kirjoja.

 

Jos maidon takaisinvirtaus aiheuttaa vauvalle kipua tai hankalia oireita ja vaikuttaa hänen syömiseen sekä uneen voi kyse olla refluksista. Refluksi voi olla rakenteellinen tai ruoka-aineallergiasta johtuva, jolloin imettävän äidin ruokavalion tarkastaminen ja karsiminen tuo avun oireisiin. Refluksioireiden takana voi olla esim. lehmänmaitoallergia, jolloin lehmänmaidon karsiminen imettävän äidin ruokavaliosta (korviketta saavilla vauvoilla maidoton korvike) tuo helpotuksen oireiluun. Häiritsevistä refluksioireista kärsivän vauvan kanssa kanssa kannattaa kääntyä refluksin hoitoon perehtyneen lastenlääkärin puoleen joka tarvittaessa aloittaa hoidon oireiden helpottamiseksi. Myös asiaan perehtynyt vyöhyketerapeutti pystyy auttamaan refluksioireiden hoidossa. 

 

Vyöhyketerapeuttisesta hieronnasta on saatu myös usein apua runsaaseen pulautteluun.