Mitä vauvan vyöhyketerapiahoidossa tapahtuu?

14.5.2018

Pohditko mitä ihmettä siellä vauvan vyöhyketerapiahoidossa oikein tapahtuu? Pitääkö sitä ennen tehdä jotain tai valmistautua? Voinko vaan napata vauvan kainaloon ja tulla vastaanotolle?

 

Kun vauva tulee vyöhyketerapiaan, ei tarvita sen kummempia valmisteluja. Jos vauva on hereillä, hänet on hyvä syöttää noin tuntia ennen hoitoa, mutta myös hoidon aikana tai sen jälkeen voi syöttää, jos nälkä iskee sillä hoito tehdään aina vauvan ehdoilla.  Hoidon aluksi vyöhyketerapeutti haastattelee vanhemman ja selvittää minkälaisia oireita vauvalla on, miten imetys/ruokailut sujuvat, äidin ravitsemuksesta, maitohapoista, miten synnytys meni ja oliko raskausajassa jotain huomioitavaa. Haastattelun ja vauvan käsittelyn avulla hoitaja lähtee selvittämään mistä ongelmat voisi johtua ja miten niitä lähdetään hoitamaan. Yleisiä oireita, joiden vuoksi vastaanotolle saavutaan ovat itkuisuus, vatsavaivat, nieleskely/pulauttelu, jäykkyys, hermostuneisuus ja ummetus.

 

Vauvan hoito aloitetaan yleensä päästä tai jaloista, oireista riippuen. Hoito tehdään vauvan tahtiin eli välillä voidaan hoitaa sylissä, välillä hoitopöydällä, välillä rauhoitellaan jos on kovin itkuista. Hoito on lempeää painelua ja hierontaa. Hoidossa käydään läpi koko keho päästä varpaisiin ja kiinnitetään erityisesti huomiota niskan alueeseen. Onko se jumissa, pitääkö vauva päätään mieluummin toiseen suuntaan, missä asennossa kädet ovat. Niska vaikuttaa suuresti kehoomme. Jos siellä on jumeja (kuten vauvoilla yleensä saattaa synnytyksestä johtuen olla), ne vaikuttavat kiertäjähermoon, joka hermottaa koko ruoansulatuksemme. Kun niskaa rentoutetaan, hermotus toimii paremmin ja vaikuttaa positiivisesti vauvan yleisvointiin ja oireisiin.

Hoidossa hoidetaan myös vyöhyketerapiapisteitä eli heijasteita. Hoito kestää 25-40 minuuttia.

Hoidon aikana vauva saattaa olla levoton, itkeä/kiljua, nauraa kikattaa, nukkua ja rentoutua/rauhoittua. Kun keho alkaa rentoutua, pääsee se toimimaan paremmin. Osalla rentous tuntuu huokauksena, toisilla pääsee itku. Itku on hyvä, sillä silloin keho purkaa paineita ja se helpottaa.

 

Vyöhyketerapeutti antaa vanhemmille kotihoito-ohjeet ja katsoo seuraavan hoitoajan. Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta tehoaa parhaiten sarjahoitona. Yleisin hoitomäärä on kolme kertaa,  joskus tarvitaan enemmän. Hoitojen väli on maksimissaan viikko. Toisilla jo yksi kerta tuo helpotuksen, jos vaiva ei ole iso. Hoidon jälkeen vauva voi olla itkuinen tai levoton, mutta tämä menee yleensä ohi päivässä. Suurin osa vauvoista on hoidon jälkeen väsyneitä ja rentoja ja nukkuvatkin useamman tunnin unet. Jos itkuisuutta ilmenee, se johtuu siitä, kun keho alkaa rentoutua ja esim. ilmaa saattaa lähteä liikkeelle. Hyvät hoitotulokset alkavat näkyä usein jo heti ensimmäisen hoitokerran jälkeen ja pysyväksi ne saadaan muutaman hoidon avulla. 

 

 

Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta on tehokas ja lempeä hoito vauvoille! Tervetuloa hoitoon.

 

Vauvojen hoitoon erikoistuneet ammattilaiset löydät täältä: https://www.vauvahieronta.fi/hoitajien-yhteystiedot

 

Jutun kirjoitti

dipl.vyöhyketerapeutti

Mari Sipilä

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

7.10.2020

OULU

Vauvahierontakurssi vanhemmille (Niina Tapio)

19.10.2020

VANTAA/ Kivistö

Vauvahierontakurssi Vanhemmille (Airi Imppola-Lahti)

26.10.2020

VIHTI/NUMMELA

Vauvahierontakurssi Vanhemmille (Sirpa Kesäläinen)

1.11.2020

HELSINKI / Malmi

Vauvahierontakurssi Vanhemmille (Tanja Hakala)

8.11.2020

HELSINKI / Kaartinkaupunki

Vauvahierontakurssi Vanhemmille (Tanja Hakala)

Please reload

Vyöhyketerapeuttinen

VauvaHieronta

VANHEMMAT KERTOVAT

Meidän pieni poika on saanut hieronnasta erinomaista apua vatsavaivoihin jo kolmiviikkoisesta lähtien, nyt kahdeksanviikkoisena eron huomaa selvästi! Edelleen käydään hieronnassa viikottain, sillä pikkumies selvästi nauttii siitä ja vatsavaivat pysyvät kurissa. Lisäksi saaduista vinkeistä sekä hierontaopeista on ollut hyötyä täällä kotosalla, jossa on voinut itse helpottaa pikkuisen oloa kotihieronnalla. Suosittelen lämpimästi!

Marjo M.

me Autamme sinua ja vauvaasi voimaan hyvin

© vauvahieronta.fi 2016